Grupa nieformalna z Mchowa zakończyła w połowie listopada swój projekt realizowany w ramach programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich – Mazowsze Lokalnie dzięki środkom pozyskanym we współpracy ze Stowarzyszeniem na rzecz Rozwoju Gminy Przasnysz.
Grupa z Mchowa swój pomysł oparła na trzech filarach. Oprócz warsztatów kulinarnych, przygotowanych podobnie jak przez inne grupy z gminy Przasnysz, w Mchowie stworzono ponadto miejsce do wspólnych spotkań wiejskich, a przede wszystkim – odtworzono wiejski sad z sadzonkami jabłoni z gatunku antonówka. Jest to bardzo ważny fragment całego projektu, z tej właśnie wsi pochodzi pierwszy gminny produkt lokalny zarejestrowany w Ministerstwie Rolnictwa – jest to dżem z jabłek antonówek.
Dodatkowo dzięki dotacji udało się wydać książkę kucharską z tradycyjnymi przepisami kulinarnymi pochodzącymi z okolic Mchowa. Pracy redaktorskiej podjęła się dyrektor miejscowej szkoły podstawowej Halina Sokołowska.
Podsumowanie wszystkich efektów działań projektowych nastąpiło 13 listopada w Mchowie.
Projekt był prowadzony przez Koło Gospodyń Wiejskich z Mchowa, a wśród partnerów znalazły się miejscowa szkoła podstawowa (która przygotowała część artystyczną podczas podsumowania projektu), a także Ochotnicza Straż Pożarna (odpowiedzialna za prace instalacyjno-budowlane przy budowie miejsca integracji).
Urząd Gminy Przasnysz pracuje:
od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 - 16.00