W sobotnie popołudnie, 25 października, w Bartnikach odbył się piknik kończący realizację projektu „Kulinarne rozmaitości” dofinansowanego ze środków Programu „Fundusz Inicjatyw Obywatelskich – Mazowsze Lokalnie”. Na uroczystość przybyli uczestnicy grupy biorącej udział w projekcie, zaproszeni goście oraz mieszkańcy Bartnik.
Wspomniany projekt był realizowany przez grupę nieformalną „Bartnianki” w partnerstwie ze Stowarzyszeniem na rzecz Rozwoju Gminy Przasnysz. To ostatnie zapewniło mieszkańcom wsi osobowość prawną, konieczną do otrzymania dotacji. Dzięki temu udało się zorganizować cykl 5 warsztatów kulinarnych – przez mieszkańców dla mieszkańców – oraz zbudować wspólny wiejski grill. A wszystko to w celu lepszej integracji społecznej mieszkańców.
Podczas spotkania podsumowującego wszyscy mogli spróbować potraw przygotowanych przez uczestników projektu, których można się było nauczyć podczas zajęć kulinarnych. Stół biesiadny był więc suto zastawiony, a na nim znajdowały się niezwykłe przysmaki: zupa z soczewicy, naleśniki i rolada ze szpinakiem, pasztet z czerwonej soczewicy, dżem z cukinii, kartoflak, przecieraki i domowe wypieki. Atrakcją kulinarną były też przekąski z grilla.
O część artystyczną zadbał miejscowy klub „Bartniak”, którego członkowie zaprezentowali widowisko „Czerwony Kapturek – nowa nietypowa historia”. Można było także obejrzeć wystawę fotografii z warsztatów kulinarnych, a do domu zabrać odrobinę kulinarnych inspiracji w formie książeczki z przepisami. Nie zabrakło też wspólnej dobrej zabawy tanecznej. Dlatego też – mimo wieczornego chłodu – wszyscy zebrani świetnie się bawili.
Trwałym elementem warsztatów na pewno pozostanie oryginalny grill zbudowany przez wolontariuszy, dostępny dla wszystkich mieszkańców Bartnik.
Całkowity koszt realizacji projektu – 3 099,60 zł
Wysokość dotacji z FIO wyniosła – 2499,60 zł
Urząd Gminy Przasnysz pracuje:
od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 - 16.00